Ar-Ge odaklı gelişmek isteyen firmaların Ar-Ge yapılanmalarının veya ulusal/uluslararası destek programlarına sunmayı planladıkları Ar-Ge projelerinin fonlanabilmesi için Ar-Ge içeriğinin yanı sıra destek programlarının kriterlerini açısından değerlendirilmesidir. Ayrıca Ar-Ge yapılanmasının tamamlanması veya mevcut durumlarının analiz edilerek iyileştirilmesi gereken alanların tespit edilmesine yönelik yapılan ölçme ve raporlama çalışmasıdır. Bu çalışma sonucunda şirketlerin orta ve uzun vadeli Ar-Ge ve yenilik stratejilerini ve yol haritalarını belirlemeleri için atılması gereken ilk adımdır.
Bu hizmet, firmaların Ar-Ge yapılanmalarını ve ulusal/uluslararası destek programlarına sunmak üzere hazırladıkları Ar-Ge ve yenilik proje önerilerinin teknik, mali, idari yönden hakem gözüyle incelenmesi çalışmalarını kapsar.
Bu çalışmalar sonucunda;
- Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin artırılması için firma içinde iyileştirilmesi gereken alanlar ortaya çıkarılır,
- Bu alanların iyileştirilmesi için yapılması gerekler hakkında önerilerde bulunulur,
- Firmanın faydalanabileceği ulusal/uluslararası güncel destek programları ve bu programlardan maksimum düzeyde yararlanma koşulları hakkında detaylı bilgi verilir.
Firma yetkili ve sorumlularından mülakat yoluyla toplanan veriler ile firma öz-değerlendirme çalışması yapılır. Bu çalışma ile firmanın orta ve uzun vadeli Ar-Ge stratejisi, Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin niteliği, Ar-Ge, finansman, fikri haklar, insan kaynakları, bilgi kaynakları ve proje yönetim yeteneği ve proje deneyimleri niteliksel olarak analizlenir.
Bu hizmetten Ar-Ge – Tasarım Merkezi yapılanmasının her aşamasında alınabileceği gibi ulusal/uluslararası (TEYDEB, KOSGEB, Kalkınma Ajansları, AB vb.) proje danışmanlığının sunulacak proje önerisi hazırlama öncesinde Mentörlük hizmetinden yararlanılması tavsiye edilmektedir.